Bilgisayar dünyasında gizlenen bir dosya, kullanıcının varsayılan olarak diğer dosyalar olarak göremeyeceği bir dosya olarak kabul edilir; bunun yerine, bunu göstermek için bazı talimatları izlemelidir ve bu yöntem genellikle kişisel dosyaları, gizli bilgi dosyalarını, işletim sistemi dosyalarını veya sözde kullanıcı tercihlerini gizlemek için kullanılır. Sorun kullanıcı virüsleri gibi kötü amaçlı programlarda yatar ve kötü amaçlı dosyalar veya kendilerini kullanıcılardan olabildiğince uzun süre gizlemek ve onun için bulunan hedefi tamamlamak için bu yöntemden yararlanabilen kendi kendine casus yazılımlar.
Gizli dosyalar nasıl gösterilir? |
Windows 10 ve 8'de gizli dosyalar nasıl gösterilir Gizli dosyaları
görüntülemek için kullanılan yöntem, kullanılan işletim sisteminin türüne ve sürümüne göre değişir. Kullanılan işletim sistemi Windows 10 ise gizli dosyaları göstermek için şu adımları izlemelisiniz:
- E düğmesine aynı anda basarken, klavyedeki ALT düğmesinin solunda bulunan Windows logosu düğmesine basmak.
- Bilgisayar ekranında bir pencere görünecek, ardından ekranın üst kısmındaki GÖRÜNÜM çubuğuna basmanız gerekir.
- Birçok seçenek görünecektir. Gizli Öğeler gizli dosyaları göstermek için işaretlenmelidir. Dosyaları gizlemek istiyorsak, Gizli Öğeler işaretlenmeden aynı adımlar atılmalıdır.
Windows için tüm işletim sistemlerinde çalışmanın başka bir yolu da vardır; bu, ekranın sol alt köşesinde bulunan Windows sistemlerinde popüler olan Başlat düğmesine tıklayıp Denetim Masası yazın ve ardından Dosya Gezgini'ne tıklayın. Seçenek ve sonra birçok seçenek içeren bir menü görünecektir; bundan sonra Görünüm'ü ve ardından gizli dosyaları göstermek için üzerindeki etiketi kaldırmak için Klasörlerin gizli dosyalarını gösterme'yi tıklamanız gerekir.
Windows 7 ve Vista Windows 7 ve Vista'da
gizli dosyaları göstermek için şu adımları izleyin:
- Ekranın altındaki Windows logosuna sağ tıklayın ve ardından Windows Gezgini'ni Aç'ı seçin.
- Düzenle'yi seçin ve ardından Klasör ve Arama Seçenekleri'ne basın.
- Görünüm'ü tıklatın, ardından Gizli dosya ve klasörleri göster'i seçin ve temizlemek için Korunan sistem işletim dosyalarını gizle kutusuna basın.
- Evet'i ve ardından Tamam'ı seçin.
gizli dosyaları göstermenin yolu Windows sisteminden farklıdır ve Mac sisteminde gizli dosyaları göstermek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- Ekranın sol alt köşesinde bulunan Finder simgesine basarak ve ardından Uygulamalar ve ardından Yardımcı Programlar seçeneğini seçerek Mac sisteminin terminal ekranını açın ve ardından varsayılan olarak "com.apple.finder AppleShowAllFiles YES" komutunu yazın.
- Return tuşuna basın.
- ALT / Option düğmesini basılı tutun.
- Bilgisayar ekranındaki dosya simgesine sağ tıklayın ve Yeniden başlat seçeneğini seçin.
Linux sistemi
Linux sistemi, dosyaları gizlemenin kolaylığı ile karakterize edilir, sadece bir "." Örneğin exp adındaki dosyayı gizlemek istediğimizde, gizlenecek dosya adının önüne yerleştirilmelidir; Linux sisteminde gizli dosyaları göstermek için sadece gizlenebilmesi için (exp.) olarak yeniden adlandırılması gerekir, aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Gizli dosyaları içeren dosyaya gidin ve klavyedeki CTRL + H düğmelerine basın, gizli dosyalar görünecektir.
- Gizli dosyaları içeren dosyaya da gidebilir, ekranın üst kısmındaki Görüntüle seçeneğini ve ardından Gizli Dosyaları Göster'i seçebilirsiniz.
Dosyaları korumanın yolları
Dosyalar, şifreleme veya sıkıştırma ve içeriğinin yalnızca kendilerinden sorumlu kişi tarafından görülmesini sağlamak için bir parola ile koruma gibi başka yollarla korunabilir, bu nedenle dosyaları şifrelemenin ve belirli bir dosya ile korumanın birçok yolu vardır. parola ve bu yöntemler Windows 7, 8, 10 ve Windows Vista kullanıcıları içindir:
- Şifrelenecek dosyayı seçin, ardından imleci üzerine getirin ve farenin sağ düğmesine tıklayın.
- Gelişmiş'e tıklayın. Verileri korumak için İçeriği şifrele'yi seçin.
- Tamam'a tıklayın.
İçeriğin silinmesi veya şifrelenmiş dosyaya zarar gelmesi durumunda kaybolmamasını sağlamak için önemli bilgiler içeriyorsa, şifrelenmiş dosyanın yedek bir kopyasını almayı düşünmek önemlidir ve ayrıca dosyaları sıkıştırmak gibi ünlü sıkıştırma programları ile: WinRAR, 7-Zip AxCrypt, Folder Guard, Korumalı Klasör, dosyaları özel bir şifre ile korurken sıkıştırma seçeneği sağlar, girmek dışında dosyayı açmak mümkün değildir parola; sıkıştırılmış dosyaların içeriği daha fazla korunana kadar, bu programlardan bazıları ücretsizdir ve bazıları, kalite ve hizmet düzeyine bağlı olarak, program tarafından sağlanan dosyaları sıkıştırmak ve WIN RAR programı aracılığıyla özel bir şifre N ile korumak; şu adımları izlemelisiniz:
- Program resmi web sitesinden indirilmelidir.
- Tıklamak istediğiniz dosyanın üzerine farenin sağ düğmesiyle tıklayın.
- Açılır menüden "Arşive Ekle" seçeneğini belirtin, ardından sağlanan alana dosya adını yazın
- Ekranda gösterilen grafik arayüzünden Parola Ayarla'yı seçin.
- Sağlanan alana şifrenizi girin.
- Tamam'a tıklayın.
- Sıkıştırılmış dosya, sıkıştırılmış dosyaları kaydetmek için belirlenen yerde görünecek ve sıkıştırılmış dosyayı açmaya çalışacak olursanız, sıkıştırılmış dosyayı sağ tıklatıp Dosyaları Ayıkla'yı seçmeli ve ardından dosyanın içeriğini nereye kaydetmek istediğinizi seçmelisiniz ve açma işleminin başlangıcında, dekompresyon işleminin başarıyla tamamlanması için kullanıcıdan dosyanın parolasını girmesini isteyen bir pencere görünecektir.